XBoard doesn't connect to FICS

Discussions about Winboard/Xboard. News about engines or programs to use with these GUIs (e.g. tournament managers or adapters) belong in this sub forum.

Moderator: Andres Valverde

XBoard doesn't connect to FICS

Postby PeterK » 14 Jan 2019, 22:01

Hi,

Apologies if this looks too basic! On MacOS Mojave I'm trying to get XBoard to connect to FICS and it doesn't work (basically there is no action on the ICS window). I've tried telnet from the command line to freechess.org and works great and I've tried launching XBoard with different parameters but nothing works, something I'm doing wrong? thank you in advance! Peter
Last edited by PeterK on 15 Jan 2019, 10:28, edited 1 time in total.
PeterK
 
Posts: 4
Joined: 14 Jan 2019, 21:30

Re: XBoard doesn't connect to FICS

Postby H.G.Muller » 15 Jan 2019, 13:21

I have no Mac. Are you using XBoard from the OSX App or from another source? How exactly do you invoke it? Do you type a command from the command line, double-click a .desktop icon, or what?
User avatar
H.G.Muller
 
Posts: 3112
Joined: 16 Nov 2005, 12:02
Location: Diemen, NL

Re: XBoard doesn't connect to FICS

Postby PeterK » 15 Jan 2019, 16:43

H.G.Muller wrote:I have no Mac. Are you using XBoard from the OSX App or from another source? How exactly do you invoke it? Do you type a command from the command line, double-click a .desktop icon, or what?


Hi and thanks for your reply. I've tried either command line (with the -icchost freechess.org parameter) or via a script in both cases nothing happens. If I telnet from the command line I get to FICS with no issue at all. Any help much appreciated! Do I need to customise something?
PeterK
 
Posts: 4
Joined: 14 Jan 2019, 21:30

Re: XBoard doesn't connect to FICS

Postby H.G.Muller » 15 Jan 2019, 16:57

It would help if you gave the exact command you use. F.e. "-icchost" is not a valid option: it isshould be "-icshost". It is also not the only option you have to give: a correct command line would be

xboard -ics -icshost freechess.org

This would not correct for network lag, however. To do that you would need a Mac version of timeseal, and write something like

xboard -ics -icshost freechess.org -icshelper ./timeseal

(depending on where you put the timeseal binary file).
User avatar
H.G.Muller
 
Posts: 3112
Joined: 16 Nov 2005, 12:02
Location: Diemen, NL

Re: XBoard doesn't connect to FICS

Postby PeterK » 16 Jan 2019, 14:41

H.G.Muller wrote:It would help if you gave the exact command you use. F.e. "-icchost" is not a valid option: it isshould be "-icshost". It is also not the only option you have to give: a correct command line would be

xboard -ics -icshost freechess.org

This would not correct for network lag, however. To do that you would need a Mac version of timeseal, and write something like

xboard -ics -icshost freechess.org -icshelper ./timeseal

(depending on where you put the timeseal binary file).


Hi, that is the way I'm trying to launch it specifically:
open -a XBoard --args -ics -icshost freechess.org -icshelper timeseal

Everything opens up nicely but it simply doesn't connect to the site. Again I've tried telnet from the command line and it works perfectly so I'm wondering if there is any setup file I need to customise or anything else? I'm using MacOS Mojave. Any ideas more than welcome!

Peter
PeterK
 
Posts: 4
Joined: 14 Jan 2019, 21:30

Re: XBoard doesn't connect to FICS

Postby PeterK » 25 Jan 2019, 19:55

Any ideas from anyone?
PeterK
 
Posts: 4
Joined: 14 Jan 2019, 21:30

Re: XBoard doesn't connect to FICS

Postby H.G.Muller » 25 Jan 2019, 22:19

Not really. The command seems OK. I don't know how you have installed timeseal, and if the command 'timeseal' is good enough to run it, or that the command ./timeseal is required. But that cannot really be the problem, because if timeseal cannot be found the XBoard would close with a fatal error "Connection closed by ICS", and apparently you don't see that. What happens if you run without the -icshelper option? Does it work then? And what happen if you connect just with the command "timeseal freechess.org 5000" ? Does that work? This should behave as an ascii terminal.
User avatar
H.G.Muller
 
Posts: 3112
Joined: 16 Nov 2005, 12:02
Location: Diemen, NL


Return to Winboard and related Topics

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests

cron